Skip to content

За Ротари Клуб Кочани - Виница Служба над сопствените интереси

Здружение на граѓани Ротари Клуб Кочани – Виница

Ротари клубот Кочани – Виница е чартеруван на ден 29.06.2013 год.

Ротари клубот Кочани – Виница е чартеруван на ден 29.06.2013 год.

Од 2013 година успешно опстојува Ротари клуб Кочани во кој членуваат 25 истакнати граѓани од Кочани и од Виница кои под знакот на Ротари Интернационал кои имаат мисија да шират добра волја и помош за секого кому е потребна а во досегашното постоење успешно се спроведоа неколку хуманитарни акции и се помогна во делот на здравството, образованието, спортот и потребите на лицата со посебни потреби. Мотото на Ротари: Служба над сопствените интереси, најдобро ја опишува филозофијата на несебичното волонтерско служење на членовите на Ротари клубовите ширум светот. Една од главните заложби на членовите во Ротари клубовите е и работа во служба кон заедницата а ги опфаќа напорите кои ќе ги прават членовите на клубот за подобрување на квалитетот на животот на оние кои живеат во локалната заедница или општина.

Области на делување главниот фокус е поделен на 7 авении

Промовирање на мирот

Промовирање на мирот

Ротари ги охрабрува разговорите за да се поттикне разбирањето во и меѓу културите. Ги обучуваме возрасните и младите лидери да спречат и посредуваат во конфликти и да им помагаат на бегалците кои избегале од опасните области.

Чиста вода, санитација и хигиена

Чиста вода, санитација и хигиена

Ги поддржуваме локалните решенија за да се донесат чиста вода, канализација и хигиена на повеќе луѓе секој ден. Ние не само што градиме бунари и си одиме. Ја споделуваме нашата експертиза со водачите на заедницата и едукаторите за да се осигураме дека нашите проекти ќе успеат долгорочно.

Борба против болести

Борба против болести

Ги едуцираме и опремуваме заедниците да го запрат ширењето на болести опасни по живот како што се полио, ХИВ/СИДА и маларија. Го подобруваме и прошируваме пристапот до евтина и бесплатна здравствена заштита во областите во развој.

Грижа за мајките и децата

Грижа за мајките и децата

Речиси 6 милиони деца на возраст под пет годишно умираат поради неухранетост, лоша здравствена заштита и несоодветни санитарни услови. Го прошируваме пристапот до квалитетна нега, за мајките и нивните деца да живеат и да растат посилни.

Поддршка на образованието

Поддршка на образованието

Повеќе од 775 милиони луѓе постари од 15 години се неписмени. Нашата цел е да го зајакнеме капацитетот на заедниците за поддршка на основното образование и писменост, намалување на родовиот диспаритет во образованието и зголемување на писменоста на возрасните.

Раст на локалните економии

Раст на локалните економии

Ние спроведуваме услужни проекти кои го подобруваат економскиот развој и развојот на заедницата и создаваат можности за пристојна и продуктивна работа за млади и стари. Ние, исто така, ги зајакнуваме локалните претприемачи и водачите на заедницата, особено жените, во сиромашните заедници.

Заштита на животната средина

Заштита на животната средина

Членовите на Ротари се справуваат со еколошките прашања на начинот на кој секогаш го прават: смислуваат проекти, ги користат нивните врски за промена на политиката и планирање за иднината.

Членови на клубот во мисија да шират добра волја и помош

Магистер по банакарство и финансии. Вработен во фамилијарна компанија чија основна дејност е производство на облека.

Андон Гушков

Магистер по банакарство и финансии. Вработен во фамилијарна компанија чија основна дејност е производство на облека.
Адвокат во приватна адвокатска канцеларија

Ангела Соколова

Адвокат во приватна адвокатска канцеларија
Дипломира во Медицински Универзитет-Пловдив Работи како лекар во ПЗУ Биком Кочани, омажена.

Билјана Динова

Дипломира во Медицински Универзитет-Пловдив Работи како лекар во ПЗУ Биком Кочани, омажена.
Магистер по политички науки и дипломатја.

Биљана Митева

Магистер по политички науки и дипломатја.
Дипломиран политиколог на Белградскиот универзитет. Стопанственик. Оженет, татко на две деца.

Благој Ситновски

Дипломиран политиколог на Белградскиот универзитет. Стопанственик. Оженет, татко на две деца.
Извршен Директор во Макпрогрес Виница. Оженет и татко на четири деца.

Глигор Цветанов

Извршен Директор во Макпрогрес Виница. Оженет и татко на четири деца.
Визитинг професор на University of Flores, Argentina, Mediterranean University, Italy како и почесен професор на Grigol Robakidze University, Georgia.

Јован Шоповски

Визитинг професор на University of Flores, Argentina, Mediterranean University, Italy како и почесен професор на Grigol Robakidze University, Georgia.
Лекар,специјалист по интерна медицина. Оженет, татко на едно дете.

Кирил Шуперлиски

Лекар,специјалист по интерна медицина. Оженет, татко на едно дете.
Дипломиран сообраќаен инженер. Сопственик на Топ Базар – Кочани. Оженет, татко на две деца

Коле Арсовски

Дипломиран сообраќаен инженер. Сопственик на Топ Базар – Кочани. Оженет, татко на две деца
Фонд за Здраствено Осигурување на Македонија, Подрачна Служба Кочани.

Лазар Настевски

Фонд за Здраствено Осигурување на Македонија, Подрачна Служба Кочани.
Има дипломирано Банкарски менаџмент во Скопје. Работи како Комерцијален Директор во компанијата Апитекс.

Орце Јовановски

Има дипломирано Банкарски менаџмент во Скопје. Работи како Комерцијален Директор во компанијата Апитекс.
Претприемач, сопственик и извршен директор на ИТ компанијата ТЕЧКО НЕТ ДООЕЛ. Оженет и татко на три деца.

Сашко Андонов

Претприемач, сопственик и извршен директор на ИТ компанијата ТЕЧКО НЕТ ДООЕЛ. Оженет и татко на три деца.
Сашко Трајков

Сашко Трајков

Управител на БМФ, фабрика за производство и преработка на ориз. Татко на три деца.

Сотир Ангелов

Управител на БМФ, фабрика за производство и преработка на ориз. Татко на три деца.
Дипломирала на Правниот факултет во Скопје. Работи во Основниот Суд Кочани Mажена е и е мајка на едно дете.

Сузана Спасова

Дипломирала на Правниот факултет во Скопје. Работи во Основниот Суд Кочани Mажена е и е мајка на едно дете.
Дипломиран инженер архитект. Стопанственик – Флора и Флорис Кочани. Оженет, татко на две деца.

Тоше Манев

Дипломиран инженер архитект. Стопанственик – Флора и Флорис Кочани. Оженет, татко на две деца.
Васил Пендевски

Васил Пендевски

Сопственик на Јазичен Центар АМИЧИ. Женет и татко на две деца.

Васил Таковски

Сопственик на Јазичен Центар АМИЧИ. Женет и татко на две деца.
Дипломиран професор филолог на универзитет “св. Кирил и Методиј” – Скопје. Женет, татко на две деца.

Венко Лазаров

Дипломиран професор филолог на универзитет “св. Кирил и Методиј” – Скопје. Женет, татко на две деца.
Владимир Павлов

Владимир Павлов

Влатко Филиповски

Влатко Филиповски

Зафир Наков

Зафир Наков

Влатко Тасев

Влатко Тасев

Факултет за економија и индустриски менаџмент Нови Сад. Родител на две деца.

Зоран Тодоров

Факултет за економија и индустриски менаџмент Нови Сад. Родител на две деца.

Претседатели

Почитувани,

Да се биде претседател на еден Ротари клуб секако е пријатно чувство од укажаната чест и доверба, но е и голема одговорноста да се биде водач на група од врвни професионалци и истакнати личности од локалната заедница кои под знакот на Ротари Интернационал имаат мисија да шират добра волја и помош за секого кому е потребна. Мотото на Ротари: Служба над сопствените интереси, најдобро ја опишува филозофијата на несебичното волонтерско служење на членовите на Ротари клубовите ширум светот.

Во досегашното постоење успешно спроведовме повеќе хуманитарни проекти и акции и се помогна во делот на здравството, образованието, спортот, потребите на лицата со посебни потреби и социјално загрозените семејства, младите. Богатството кое клубот го има се неговите членови. Со нашите спроведени дела Ротари клубот Кочани–Виница е клуб мошне препознатлив и позитивно прифатен не само во градовите Кочани и Виница туку и пошироко во Република Македонија и во соседните земји. Освен во локалната заедница Ротари клуб Кочани-Виница соработува и со другите клубови во Македонија и е активен во рамки на Сојузот на Ротари клубови во Република Македонија.

Она на што сме особено горди е да во двегодишното постоење на клубот остваривме и многу меѓународни контакти а потпишавме и повелби за збратимување со Ротари клуб Ниш Константин Велики Република Србија и Ротари клуб Банско-Разлог Република Бугарија. Искажуваме голема благодарност и до нашите донатори без кои сигурно немаше да можеме да ја вршиме нашата благородна Ротаријанска мисија. Нашата мисија и понатаму ќе биде да бидеме во служба на заедницата и да ги шириме мирот и добрата волја.

Актуелен Претседател 2023/24

Зафир Наков

Актуелен Претседател 2023/24
Минат Претседател 2022/23

Сашко Андонов

Минат Претседател 2022/23
Минат Претседател 2021/22

Андон Гушков

Минат Претседател 2021/22
Минат Претседател 2020/21

Васил Таковски

Минат Претседател 2020/21
Минат Претседател 2019/20

Венко Лазаров

Минат Претседател 2019/20
Минат Претседател 2018/19

Јован Попов

Минат Претседател 2018/19
Минат Претседател 2017/18

Влатко Димитровски

Минат Претседател 2017/18
Минат Претседател 2016/17

Кирил Шуперлиски

Минат Претседател 2016/17
Минат Претседател 2015/16

Тоше Манев

Минат Претседател 2015/16
Минат Претседател 2014/15

Глигор Цветанов

Минат Претседател 2014/15
Чартер Претседател 2013/14

Зоран Тодоров

Чартер Претседател 2013/14

Актуелен Борд на клубот 2022/23

Претседател

Зафир Наков

Претседател
Секретар

Владимир Павлов

Секретар
Трезорист

Васил Пендевски

Трезорист
Минат Претседател

Сашко Андонов

Минат Претседател
Иден Претседател

Ангела Соколова

Иден Претседател

Актуелни Комитети 2022/23

За подобро фунционирање на Клубот, постојат неколку комитети. Секој комитет е предводен од еден Ротаријанец а во него челенуваат неколкумина други Ротаријанци.

 • Претседател на комитетот: Сашко Андонов
  ЗАДАЧИ:
  • Проценка на потребите од проектна интервенција од локален и национален интерес
  • Поддршка при развој и имплементација на проекти од локален и национален интерес
  • Оценување и препораки за заеднички проекти поддржани од СРКМ
  • Следење на проектите на клубот по обем, време, финансии, квалитет, ресурси и набавки
  • Извештаи за спроведените активности и документирано затворање на завршените проекти.
ИНФОРМАЦИИ ЗА СОСТАНОЦИ

Време: Понеделник, 20:00

Место: Хотел СитиИН

Град: Кочани

M. [email protected]
T. +389 71 270 702